Retro lamper – til det moderne hjem

Det er populært som aldrig før at gå i genbrugsbutikker og gøre gode fund. Du kan være heldig at finde tøj, sko, tasker og møbler, som er topmoderne i en genbrugsbutik. Det handler nemlig i høj grad om personlig stil og om at turde sammensætte noget nyt med noget gammelt.

Retro lamper er at finde i rigtig mange moderne hjem. De er med til at tilføre dit hjem personlig stil og til at skabe atmosfære og stemning.

En lampe giver din bolig personlighed

En lampe kan meget mere end at oplyse din bolig. Den giver atmosfære og er med til at sige meget om, hvem der bor i boligen. Vælger du en farvestrålende lampe, tilfører den dit hjem farve og hygge, og vælger du en hvid eller sort lampe, tilfører den i højere grad et minimalistisk og elegant udtryk. Vælg de lamper, som du bedst kan lide, og som tilfører din bolig det udtryk, du gerne vil have frem.

Hvad kendetegner en retro lampe?

En retro lampe kan være rigtig mange ting. Det er forskelligt, hvad vi hver især forbinder med ordet retro. Men det er en gammel lampe med en nostalgisk stil eller stemning, som gør den stilet og moderne. Flere producenter af lamper genskaber ældre lamper ved at producere nye lamper i moderne kvalitet, som bare ligner gammeldags lamper. Det siger meget om, hvor populære retro lamper er blevet.

Der findes naturligvis også masser af originale retro lamper, som altså er lamper, der rent faktisk stammer fra 70’erne og 80’erne eller endnu længere tilbage i tiden. De kan ikke købes i traditionelle lampebutikker, så her må du på loppemarked eller i den lokale genbrugsbutik for at gøre et godt fund. Du kan dog også være heldig at falde over dem, steder du slet ikke havde forestillet dig.

Har du en lampe i dit hjem fra din barndom?

Er du så heldig, at dine forældre stadig bor i dit barndomshjem og har gemt mange af de møbler og lamper, som de har haft gennem mange år? Der kan være rigtig mange gode fund at finde på forældres eller bedsteforældres loft – om så det er fede lamper eller andre retro møbler. Gå på jagt i deres skattekammer af gamle ting, og find de fedeste retro lamper.

Er du vokset op i 70’erne eller 80’erne, er det slet ikke usandsynligt, at du har haft en junoseng eller en farverig, retro sengelampe, som i dag sælges for mange penge.

Flowerpot – en moderne retro lampe

En af de mest populære retro lamper, som stadig produceres den dag i dag, er flowerpot fra Verner Panton. Den fås i et væld af flotte farver, og den fås både som sengelampe, pendel eller bordlampe. Det er et meget klassisk eksempel på en retro lampe. Den kom frem i 70’erne, og den produceres stadig den dag i dag. Flowerpot har fået sit navn efter de farverige ‘flowerpower dage’, og den har nu været populær i over fire årtier.

Er du vild med den, kan du købe den i alle de største lampebutikker. Se eventuelt lampeekspertens store udvalg og gør brug af en rabatkode dertil. Vil du hellere have en af de originale Flowerpot lamper, må du op på dine forældres loft eller gå på jagt på brugtvaremarkedet. Du skal dog ikke forvente at få den til en slik, da den er så populær, at selv de originale, gamle modeller er godt oppe i pris.

DIY retro lampe

En retro lampe kan som sagt være rigtig mange ting. Den moderne DIY stil i dag vinder mere og mere frem, og der er alverdens sjove og flotte påfund mellem. De fleste af os har stødt på den berømte ‘støvsuger-lampe’, hvor den gamle, retro Nilfisk støvsuger er lavet om til en lampe, der hænger i loftet over et spisebord eller andet. Den er et rigtigt fint eksempel på en retro lampe, som er lavet af noget gammelt materiale. Det er også en måde at få sin egen, unikke retro lampe på.

Mix nyt med gammelt

Det er kun din fantasi, der sætter grænser, når du skal indrette dit hjem. Mix gerne nye møbler og pynteting med gamle, retro lamper og møbler. Det giver en rigtig god balance, og giver dit hjem en meget personlig stil – som ikke er nem at kopiere. For at få ideer og inspiration kan du med fordel besøge en af de store lampebutikker eller gå på loppemarked eller i interiørbutikker. Der er masser af inspiration at hente og unikke fund, hvis du holder godt øje.

Sparetips til dine lamper

Hvad enten du vælger en retro lampe eller en nyere type, er det en god ide altid at anvende LED-pærer i stedet for de klassiske halogenpærer. Der kan være mange penge at spare på elregningen ved blot at udskifte dine pærer. Hvorfor ikke spare penge, hvor du kan?

Læs også >> Dansk design i indretningen