Gennem vores levetid opnår vi mange større og mindre perioder og milepæle. Heriblandt ændringer inden for dit arbejde og familien, rejser og så videre. Én af de helt store øjeblikke er boligkøb eller salg. Måske man skal rykke mod noget større og bedre, eller måske man er nødsaget til at rykke på tværs af landet.
Uanset hvad vil altid være noget særligt, når man skifter bolig og hjem. Det er en større omgang, og det kan både være hårdt at skulle flytte fra sit nuværende hjem, hvis man har været glad for det, og det kan være hårdt at skulle finde det helt rette, nye sted.
Netop fordi der ofte er mange følelser, megen energi og masser af tid i spil ved boligkøb og salg, så bør man altid gøre sig selv den tjeneste at forstå hele processen, INDEN man går i gang. Ved du eksempelvis, hvorfor et advokatforbehold og samråd med en boligadvokat er essentiel at have med? Det får du hjælp til at forstå her.
Første fase: Prisfastsættelsen og dato
Overordnet set består en bolighandel af to faser. Den første af disse er processen, hvor køber og sælger indgår en aftale omkring prisen på den faste ejendom. Ligesom prisen, fastsættes også andre vilkår såsom overtagelsesdatoen, og ejerskifteforsikringen tegnes.
Helt konkret foregår den præcise prisfastsættelse naturligvis i samråd med eventuelle ejendomsmæglere, hvis sådanne har været involveret. I sidste ende vil det dog altid være køber og sælger, som skal blive enige om den endelige købesum og overtagelsesdato.
Advokatforbeholdet
I samme fase er det desuden vigtigt at få fuldstændigt advokatforbehold i aftalen. På den måde er du som sælger forsikret, hvis køber af forskellige årsager beslutter sig at træde tilbage fra en handel.
Sælger har dog, i modsætning til køber, ikke de samme muligheder omkring fortrydelsesretten. Det betyder, at det også er relevant med et advokatforbehold for dig, netop for at sikre betænkningstid og samråd med en professionel, hvis der pludselig skulle opstå tvivl omkring viljen til at sælge. For at sikre at handlen foregår korrekt efter reglerne, bør du således gøre dig selv den tjeneste at anskaffe en boligadvokat.
Anden fase: Den tekniske del af handlen
Efter køber og sælger er blevet enige, og pris og dato er bestemt, sørger ejendomsmægleren for at fremsende papirarbejdet til din boligadvokat. Således vil der blive foretaget en juridisk gennemgang af kontrakten, og eventuelle fejl og mangler vil blive fundet. Dette kan eksempelvis være i ejerskifteforsikringen, tilstandsrapporten eller din position i handlen.
Alt dette betyder, at handlen bliver berigtiget, hvilket er svært at gøre uden netop en boligadvokat. For hvor meget ved du selv om det?
Efter at vurderingen af papirerne er foretaget, og de juridiske omstændigheder er ordnet, så er handlen godkendt. Dermed er det på tide, at pengene kommer på bordet. Først deponeres en udbetaling på ejendommen fra købers side, og der stilles desuden bankgaranti for den resterende betaling. Herefter vil de resterende beløb blive betalt på overtagelsesdagen, samtidig med at skødet underskrives digitalt med NemID, og at handlen anmeldes på tinglysning.dk.
Der er desuden en masse retslige omstændigheder, når der er tale om en større sum penge. Eksempelvis skal købssummen deponeres på en spærret konto i sælgers pengeinstitut. Alt dette ved ejendomsmægleren og din boligadvokat dog mere om, og det tekniske ordner mere eller mindre sig selv.
Efter underskrift og tinglysning foregår et par sidste tekniske detaljer. Eventuelle restsummer betales, en refusionsopgørelse udarbejdes, således at alle økonomiske mellemværender, som skulle være opstået mellem sælger og køber, bliver udfærdiget og udlignet.
Hvis ikke du er en haj til økonomiske og juridiske forbehold, så kan du nok nemt fornemme, at især den tekniske del kan være kompliceret og omfattende. Netop derfor, som vi også startede med at skrive, bør en boligadvokat overvejes. På den måde har du også bedre overskud til at overveje de mange andre ting, som er vigtige for dig, når du skal sælge din bolig og finde en ny.
Du kan læse mere på http://boligadvokater.info/