Derfor skal du ikke undervurdere belysningen i boligen

Lys er en gave i sig selv. Lys gør det muligt at se, når solen er gået ned, og det er mørkt udenfor. Lys er dog meget mere end blot en nødvendighed for at kunne se hinanden.

Inden for boligindretningen findes der et utal af forskellige former for belysning. Der findes store loftslamper, små bordlamper, standerlamper og mange, mange flere. Med det store udbud af lampetyper i forskellige designs, størrelser og ikke mindst farver, er det tydeligt, at valget af belysning har en betydning for boligens udtryk og stemning. Lamper giver forskellige typer lys, og det er derfor vigtigt, at man vælger en den rette lampe til det rette formål. Der er eksempelvis ikke noget værre end en lampe med dæmpet belysning på kontoret. Ligeledes er det ikke at foretrække at have skarpe spotlights i stuen, hvor man gerne vil slappe af og hygge i neddæmpet belysning. Pointen er derfor, at belysningen i din bolig skal tages alvorligt, da denne kan have betydning for hele oplevelsen af boligen.

Gode råd til forbedring af boligens lys

Belysning er en nødvendighed i enhver bolig, og derfor har de fleste da også allerede lamper i alle boligens rum. Der er dog stadig nogle forbehold og gode råd, som man kan overveje, hvis man ønsker at forbedre boligens lys. Ved at undersøge hvilke lyskilder et givent rum har, kan man forbedre stemningen og funktionen i rummet. Tag eksempelvis stuen – i stuen ønsker de fleste en hyggelig belysning. Derfor vil det være optimalt med flere forskellige lyskilder, så man kan justere belysningen ved at have en eller flere af lamperne tændt.

Det handler ligeledes om lampernes placering, når man vil forbedre lyset i et givent rum. Enhver lampes placering skal kunne begrundes med funktionen af lampen. Tag eksempelvis bordlampen på skrivebordet. Hvis denne lampe i stedet var en standerlampe, vil den ikke kunne oplyse dokumenterne på skrivebordet ligeså godt som en almindelige bordlampe. Denne tankegang kan føres videre i alle boligens rum. Tænk på hvad rummet skal bruges til, hvilket lys, der er nødvendige, og overvej særligt, hvor det er optimalt at placere lampen i forhold til brugen af denne.

flot

Lys er en detalje i sig selv

Belysning er som tidligere nævnt en nødvendighed i boligen, så man også kan se, når mørket falder på. Dog har lys også en anden funktion, idet særligt levende lys og lyskæder kan bruges, hvis man ønsker at skabe en særlig stemning. Levende lys over middagsbordet er blot et eksempel på, hvordan lys også kan være stemningsgivende. Se mere her og få inspiration til at placere eksempelvis en lyskæde langs loftkanten på børneværelset, som et alternativ til den traditionelle natlampe, eller brug den som dekoration i buketter og på juletræet. Det handler blot om at være kreativ ved brugen af stemningslys i boligen, da det kun er fantasien, der sætter grænser.

Som du nok kan høre, kan lys være den afgørende faktor for boligindretningens æstetiske udtryk såvel som funktionalitet. Derfor bør lamper og stemningslys ikke undervurderes.