Et indbydende og økologisk indeklima

Indeklimaet er utrolig vigtigt for ens førstehåndsindtryk når man træder ind i et hjem.

Luften afhænger selvfølgelig altid både af, hvor hjemmet er placeret og hvor godt ens ventilator/udluftnings-system fungerer, hvis man overhovedet har sådan et.

Vi har alle prøvet at træde ind i hjemmet hos et familiemedlem eller en ven, og genkende duften med det samme. Man kan næsten fristes til at kalde det et form for signaturduft, når ens duft i hjemmet. Det er selvfølgelig at foretrække at duften i ens hjem skaber positive associationer og heldigvis er der ting, man selv kan gøre, for at holde luften frisk, lækker og personlig i hjemmet.

Der hersker formentlig ingen tvivl om, at renlighed og udluftning er alfa omega når det kommer til indeklimaet. Luft ud hver dag, støvsug ugentligt, og sørg for at skylle af hvis du udskyder en opvask, så lugten af gamle madrester ikke forstyrrer indeklimaet.

Som en ganske rituel handling, kan du med fordel ligeledes hælde kogende vand i diverse afløb hver 2. dag, således at de ikke stopper til.

På den måde undgår du at spilde penge på afløbsrens, som i øvrigt heller ikke gør noget godt for hverken indeklimaet eller miljøet.

Når du vasker tøj, så drop både skyllemiddel og vaskemiddel med duft. Brug vaskemiddel uden parfume og dryp  i stedet et par dråber æterisk olie i skyllevandet. Der findes mange forskellige varianter, så prøv dig frem og find din favorit. Du kan ligeledes putte et par dråber æterisk olie i vandbeholderen i dit strygejern, for at tilføje ekstra aroma ved strygning af tøjet.

I og med at man både kan tilføre duft til sengetøj, håndklæder, tæpper osv, kan man faktisk godt præge hjemmets duft i høj grad på denne måde – derfor er det en god idé at sikre sig, at den olie man vælger ikke bliver for kvalm eller for dominerende i længden.

Æteriske olier kan også smøres på genstande, fx hvis du har sten til at ligge til pynt – de bliver smukke og blanke, og spreder duften i rummet.

Derudover kan man med fordel skifte sine stearinlys ud med bivokslys. De dufter mildt og lækkert, og forurener ikke indeklimaet som stearinlys gør.

Er man til en lidt mere spirituel vibe, kan man som røgelse  anskaffe sig små pinde af sandeltræ, antænde spidsen og gå rundt og lade røgen sprede sig i hjemmets kroge. Det giver en frisk, ren og let røget duft, og er blevet brugt til at skabe jordforbindelse og rense luften i et rum. Luft dog gerne lidt ud efter sådan en omgang, da for meget røg i et indelukket rum ikke er sundt.

Til sidst er duften af friske blomster aldrig at kimse af. De giver tilmed en følelse af at naturen kommer indenfor døren. Husk dog at skifte vand hyppigt – gammelt blomstervand dufter nemlig af alt andet end blomster.